22 mei Culinaire Top 5 Tel Aviv
Israël, een land in conflict. Een conflict wat complex is en bijna onoplosbaar lijkt. Zo complex als het politiek gesteld is in het land, zo toegankelijk is Tel Aviv. Een stad, die bruist, eten ademt, vriendschap uitstraalt, een strand heeft en waar de zon straalt. Ik geef je hier mijn culinaire top-5 van Tel Aviv.
Op elke straathoek vindt je versgemalen koffie, specerijen, en worden bordjes met de lekkerste gerechten met elkaar gedeeld, al dan niet met een hip gebrouwen biertje, Israëlische wijn. De markten zijn gevuld met stapels verse kruiden, de geur van versgebakken pitabrood komt je tegemoet. En overal hoor je fijne muziekjes door de speaker. De gemiddelde leeftijd in Tel Aviv is 34 jaar en het lijkt, of er alleen maar vrienden met elkaar werken, in de restaurants en café’s. Als ze binnenkomen om te werken, gaan ze eerst iedereen langs voor een hug en daarna met veel plezier aan het werk. I like:).
Culinaire top 5, verdeeld over verschillende wijken in Tel Aviv
1. North Abraxas
Dit restaurant heeft alles wat je nodig hebt om deze ereplaats te verkrijgen. Dagverse producten, ze hebben geen koeling en maken het menu met de producten van de markt. Wij hadden een plekje aan de ronde bar en waren eigenlijk lucky bastards, want we waren vroeg én hadden niet gereserveerd. Rond 18.00 was de keukenploeg nog vol in de weer met alle voorbereidingen. De barman moest ook nog ontwaken…waarschijnlijk had hij die ochtend de zon zien opkomen.
We startten met een super lekkere Israëlische witte wijn en bestelden verschillende gerechten. De blue crab aan een spies was echt zo zacht en smaakvol, zelden zoiets lekkers geproefd. Uiteraard gingen we voor de baby cauliflower, de signature dish van chef Eyal Shani. Zoals Jigal Krant in zijn kookboek TLV omschrijft: ‘De buitenkant van de bloemkool wordt in de oven knapperig en bruin, terwijl hij vanbinnen zijdezacht en mals blijft’. De bloemkool tref je altijd aan op het menu. Laat je verrassen en vertrouw erop dat alles wat je kiest een absolute smaaksensatie is. Wat ik ook zo gaaf vind is dat je (bijna) alles met je handen eet. Ze rollen papier uit op de bar, geen bordjes. Wat een heerlijkheid!
Adres: Lillienblum St. 40
2. Burek
Dit is een beleving! Chef Barak is een populaire TV-chef in Israël en opent 1x per week zijn pop-up restaurant op een secret location in de wijk Florentin. Ik mailde Burek voor een plekje op donderdagavond, maar alles zat vol. De dag van vertrek naar TLV kregen we een sms dat ze een tafeltje voor twee personen hadden. Die glimlach ging die dag niet meer van mijn gezicht. Om 19.30 arriveerden we en alle gasten liepen rond, en vanaf boven kon je vanaf de reiling de voorbereidingen van de chefs live bekijken. We zaten naast twee Franse gasten, waaronder een eigenaar van een kaaswinkel in Parijs en een met voorliefde voor goede wijn, dus al snel deelden we een fles wijn. Barak vertelde met een glas wijn in de hand over de verschillende gerechten, waarna we gezamenlijk toasten met een arak, anijslikeurtje. Het dessert werd met 45 andere gasten aan een grote tafel genuttigd. Dit ga ik zeker bij Laura’s Sabor toepassen.
Hoe gaaf, dat je allemaal een lepeltje krijgt en geniet van gezoete kersen, meringue, pistacheijs en chocoladekrokantjes. Met een spektakel werd het dessert live bereid. Ga hierheen…het is een ervaring.
Adres: Tsrifin St 39
3. Ha’achim
Dit eten was zooooo lekker. We hadden een verscheidenheid aan kleine hapjes, waaronder de gefrituurde artisjokkken in labneh. My god…dit was echt fingerlicking good. En probeer ook zeker de geroosterde koolrabi. En wat een superleuke spot en personeel. De serveerster werkte hier al 3 jaar en kwam bijna juichend het dessert brengen. Chocolade met pistacheijs, polentacake met kokosijs…echt te lekker. Dit is hoe ik vind dat eten moet zijn!
Adres: Ibn Gabirol 12
4. Café Kaymak
Dit is zo’n plekje die je echt getipt moet krijgen. We zaten in het raamkozijn aan de straatkant te genieten van de reuring. De perfecte spot voor een boekje te lezen, bij te kletsen. We vroegen de serveerster wat ze aanraadde voor een klein hapje. En ze kwam met een hapje van gevulde wijnbladeren met labneh en biet. Dit was echt goddelijk!! We hebben ook nog zitten turen naar de andere bordjes bij de gasten.
Adres: Levinskey 49
5. Sabich
De lekkerste vegetarische hap die ik ooit op heb. We kwamen bij dit kleine tentje terecht, waar de eigenaar een verse pita vulde met gefrituurde aubergine, hardgekookte ei, knapperige salade, tomaat, rode-uienringen, peterselie en een scala aan de lekkerste sauzen zoal techina, schoeg, saus van hete pepers en amba, een soort kruidige mangochutney. Dit is echt zo de moeite waard, mag je niet overslaan als je in TLV bent.
Adres: op de hoek van Frishman en Dizengoff
Celine The
Posted at 06:31h, 25 meiWat doe je dit leuk Laura!! Groetjes, Celine
Laura Vrenken
Posted at 16:40h, 05 juniThanks Celine!! X