06 Jun Aan de slag in de moestuin: 3 tips om nu nog te starten
Het werk in de moestuin mag voor mij niet te veel tijd kosten. Dat is een belangrijke voorwaarde, én ik wil dat mijn oogst niet mislukt. Daarom heb ik 3 tips op een rijtje gezet, zodat je vandaag nog kunt starten, én deze zomer kan genieten van je eigen kruiden en groenten uit de moestuin.
Tip 1: Kies voor groenten en kruiden die makkelijk te telen zijn
Veel groenten dienen al eerder in het voorjaar geplant te worden. Dus, ik heb een selectie van drie groenten gemaakt die je nu nog kan zaaien en die zorgen voor een mooie opbrengst in de zomer.
Courgette in de moestuin:
Een gezonde courgetteplant levert al snel 30 tot 40 courgettes op. Dat loont de moeite van het zaaien en af en toe water geven.
- Stop het courgettezaadje (op hun zijkant, anders kunnen ze gaan rotten) 2 centimeter onder de grond, na ongeveer 1,5 week ontkiemt het zaadje, dit hangt nauw samen met het weer
- Zorg voor voldoende ruimte, 1×1 meter heb je wel nodig
- Bemest de courgette 1 tot 2 keer
- Pluk de courgettes vroegtijdig, voor een optimale oogst
Er zijn zoveel lekkere recepten te bedenken met courgette. Graag deel ik je een volgende blog mijn courgetteplaattaart met geitenkaas en kalamataolijven. Superlekker als hapje voor bij een borrel.
Snijbiet in de moestuin:
De teelt van de snijbiet kan bijna niet mislukken, ze is niet erg ziektegevoelig, en ze levert van de late lente tot vroege herfst een goede opbrengst op. En het is echt een kleurenparadijs in je tuin, zo mooi!
- Zaai de snijbiet in rijtjes in de volle grond
- Zorg dat je de snijbiet uitdunt, zodat deze niet te dicht op elkaar staan
- Pluk met regelmaat het jonge blad, zo kunnen er weer nieuwe bladeren komen en oogst je zo elke 2 a 3 weken verse snijbiet
- Houd de slakken in de gaten, die zijn namelijk gek op het blad van de snijbiet
Salade in de moestuin:
Er is bijna altijd wel een plekje vrij in de tuin voor het zaaien van salade. Sla kan binnen 8 tot 12 weken, gerekend vanaf het zaaien, al klaar zijn om te oogsten. Wij hebben in de tuin rucola staan, racketsla, verschillende kropsla. Superlekker in de zomer, je hebt altijd een salade bij de hand. Ook lekker voor over de pizza of bruchetta.
- Zaai bij voorkeur voor in een potje op de vensterbank, dit is makkelijker voor het verspenen dan in de volle grond
- Pluk met regelmaat wat blaadjes salade, zodat het weer lekker aangroeit
- Sla heeft wel eens de neiging om door te schieten en dan krijg je bloemen
- Ook slakken zijn liefhebbers van salade. Zo hebben wij achter in de tuin een grote bak staan die ik in de zomer dicht doe als het avond wordt om de slakken weg te houden bij de salade
Tip 2: Koop je verse kruiden in een pot en zet ze in de tuin
Heb je geen zin om de kruiden voor te zaaien, koop dan gewoon je verse kruiden bij een goede tuinwinkel, op de markt, of bij de boer. En zet deze vervolgens over in je tuin.
- Verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, peterselie, oregano, en salie zijn wintervast en als je ze in het najaar goed terugsnoeit heb je in het voorjaar al weer een mooie opbrengst
- Zorg dat de kruiden voldoende ruimte krijgen. Het lijkt een klein plantje in de pot, maar eenmaal in de volle grond, met voldoende zon, water en beetje mest worden het soms hele kruidenstruiken. Dus wil je veel opbrengst, geef ze de ruimte.
Tip 3: Oogst op tijd en zoek lekkere recepten bij je groenten en kruiden
Oogst op tijd, want anders veranderen de courgettes in grote knuppels en zijn ze alleen nog maar te verwerken in een soepje. En hoe eerder je oogst, hoe meer opbrengst je krijgt.
Ik vind het altijd leuk om mij te laten leiden door de groenten en kruiden uit mijn tuin. Dus bereid je voor, en duik je kookboeken in, lees wat leuke foodblogs en laat je inspireren om je groenten en kruiden tot een heerlijk maaltje om te toveren. Laat bijvoorbeeld de salie leidend zijn en maak een heerlijke saliebotersaus voor over je verse pasta.
Veel plezier met je moestuin:), echt niets is lekkerder dan te eten uit eigen tuin.
Vond je dit een leuk artikel? Deze kwam voor in onze nieuwsbrief van 6 juni 2019. Wil je onze nieuwste blogs altijd in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
No Comments