30 aug Basilicum madeleines
Madeleines ken je als de zachte cakejes uit Frankrijk. Hoe verser, hoe lekkerder! Wij hebben er een Italiaanse twist aangegeven en ze in mini versie gemaakt. Heerlijk voor bij de koffie of thee overdag of als afsluiter van een diner.
Ingrediënten & benodigdheden
3 takjes basilicum (gebruik alleen de blaadjes)
150 gr suiker
100 gr roomboter op kamertemperatuur + een beetje boter om in te vetten
100 gr patentbloem + een beetje voor de bakvormpjes
2 eieren
zout
Voor dit recept heb je wel echt een madeleinevorm nodig.
Ik gebruik hiervoor roestvrijstalen vormpjes, waar 24 mini stuks in kunnen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C hetelucht. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en maal de blaadjes met 100 gram suiker fijn in een keukenmachine. Klop de boter en de basilicumsuiker romig, ik doe dit ook altijd in de keukenmachine. Voeg de eieren een voor een toe. Meng de bloem met een snufje zout en roer door het beslag.
Vet de madeleinevorm in met een beetje gesmolten boter en voeg dan wat bloem toe. Hiermee voorkom je dat de madeleines aan de bakvorm blijven plakken. Doe de vorm vervolgens even op zijn kop, zodat er niet te veel bloem in de bakvorm blijft zitten.
Doe het beslag in de vormpjes. Hier gebruik ik meestal een lepeltje voor. Vul ze net tot onder het randje, ze gaan nog in volume toenemen. Bak ze in 14 minuten af in een voorverwarmde oven. Laat ze even een minuutje buiten de oven staan en dan kan je ze makkelijk eruit halen.
Heerlijk voor bij een kopje thee als tussendoortje of als afsluiter van een diner. Ook leuk om als cadeautje te geven als je bij iemand gaat eten. Let wel op dat je de madeleines dezelfde dag bakt, want dan zijn ze echt het allerlekkerste.
Benieuwd naar het volledige zomermenu van Laura’s Sabor? Neem dan een kijkje.
Probeer ook eens de honing pistache madeleines, kijk hier voor het recept
No Comments