20 Jul Watermeloengazpacho in Thaise stijl
Watermeloen is voor mij de ultieme associatie met de zomer. Lekker fris, prachtige kleuren en je kunt er eindeloos mee variëren. Heerlijk voor in een salade bij de bbq, even kort grillen, maar zeker zo lekker als koud soepje. En we maken de soep subliem vanwege de limoen, citroengras en het pepertje. Je kunt deze zo spicy maken als je zelf wil, maar zorg wel dat de gazpacho zijn frisheid behoudt.
Ingrediënten
1 liter watermeloensap
2 romatomaten (ontveld en grofgehakt)
1,5 stengel citroengras fijngesneden
3 cm geraspte gember
1 rode chilipeper fijngehakt
1/2 sjalot fijngesneden
2 etl extra virgen olijfolie
sap van 1 limoen
eventueel zout & koriander
Bereiding
Begin met het fijnsnijden van het citroengras, vaak moet je eerst de buitenste bladen eraf halen als deze wat hard zijn. Je wil in de soep geen harde stukjes van het citroengras proeven dus deze eerste stap is belangrijk. Zet dan de andere ingrediënten klaar voor gebruik. Gember kan je heel makkelijk raspen als je deze rechtstreeks uit de vriezer haalt. Ik heb altijd verse gember en rode peper in de vriezer op voorraad en zo kan je altijd de juiste hoeveelheid gebruiken voor je recept. Een goede rasp zoals een microplane is wel heel fijn.
Pureer in een grote maatbeker de watermeloen fijn met het citroengras en test even of je geen harde stukjes meer proeft. Voeg dan de tomaten, chilipeper, gember, en sjalot toe en pureer het geheel glad. Breng op smaak met limoen, olijfolie en eventueel wat zout en koriander. Zet de gazpacho een nachtje koud, en serveer de volgende dag.
Je kunt van alles ter garnering gebruiken, zoals de bloemetjes van de koriander, fijngesneden koriander, watermeloenblokjes, schijfje limoen, geraspte kokos.
Geniet ervan!
No Comments