11 apr Japanse auberginesalade met furikake wortel
Deze Japanse auberginesalade is echt fantastisch lekker. De combinatie van de miso, soja, limoen, wasabi zorgt voor een echte smaakexplosie op je bord. Wij serveren deze salade als tussengerecht van ons Japanse menu en de reacties zijn lovend. Dus ga lekker zelf aan de slag!
Ingrediënten voor 4 personen
2 aubergines
1 ruime tl wasabi
1 lente ui
halve limoen, sap en rasp
1 el sushi azijn
1 tl gember geraspt
1 scheutje olijfolie
0,5 el sesamzaad, wit
0,5 el sesamzaad, wasabi (groen)
0,25 norivel julienne gesneden
0,4 zak gemengde sla
Zout en peper
Misolak
100 gram donkere miso
45 gram suiker
20 ml sake
15 ml mirin
5 ml sushi azijn
5 ml sojasaus
Furikake wortel
2 bospeentjes
potje furikake
Kewpie mayonaise, of Zaanse Mayo
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aubergines. Snijd ze een klein beetje in, zodat ze niet ploffen, zo in de oven. Rooster de aubergines, tot ze gaar zijn, dit duurt een half uur ongeveer.
Laat de aubergines enigszins afkoelen en haal de schil eraf. Bestrooi de naakte aubergine aan beide zijden met een snuf fijn zout.
Zet een poosje apart in de ijskast totdat de aubergine flink wat vocht heeft verloren.
Snijd het vruchtvlees van de aubergines in stukken, let op dat het niet te fijn wordt. Breng op smaak met wasabi, limoensap, limoenrasp, sushi-azijn, olijfolie, gember.
Misolak
Meng de misopasta met de suiker in een kom. Verwarm de sake, mirin en sushi-azijn in een pannetje. Breng het net aan de kook. Zet het vuur uit. Giet de vloeistof bij de misopasta. Doe de sojasaus erbij en meng dit erdoor.
Gebruik twee lepels (of meer, net wat je lekker vindt) van deze misolak om je aubergine lekker op smaak te brengen.
Furikake wortel
Schraap de wortel schoon, snijd in de lengte doormidden. Besmeer met mayonaise, bestrooi met furikake,
Rest van de wortel in linten schaven, inleggen in aangelengde rijstazijn. oprollen en
toefje kruidenmayo in het midden. leuke toevoeging qua kleur!!”
Serveren
Leg een toefje gemengde sla in een kom en schep de auberginesalade erin. Werk af met lente-ui en nori. Rasp er nog wat limoenschil over.
Bestrooi met sesamzaadjes. Verdeel wat toefjes misolak rondom de salade.
Lekker bij
Als tussengerechtje bij een Japans menu. Kies als hoofdgerecht bijvoorbeeld voor tataki van kogelbiefstuk, forelfilet met een sojalak, daikon met een yuzudressing.
Geniet en lik je bordje erbij af!
Of laat ons lekker voor je koken! Ons Japanse menu is om je vingers bij af te likken en we bereiden het met heel veel plezier voor je.
Check onze site voor meer info
(uit het geweldige kookboek Just Cook it van Sergio Herman)
No Comments