02 apr Basis tomatensaus
Tomatensaus moet je echt zelf maken. Dat is niet te vergelijken met de kant en klare producten uit de supermarkt. Maak meteen een goede voorraad, want je kunt met deze tomatensaus eindeloze combinaties maken. Waarvoor ik deze tomatensaus gebruik? Als basis voor de vegetarische pasta met spinazie en geitenkaas, voor de lasagne, voor de pasta bolognese en natuurlijk als basis voor zelfgemaakte pizza.
Ingrediënten
Voor 6-8 personen
1 grote teen knoflook, fijngehakt
2 eetl. olijfolie
1 rode (gedroogde) peper, mag er heel bij. Wil je meer pit dan kan je deze verkruimelen of klein snijden
2 theel. gedroogde oregano
3 blikken pruimtomaten á 400 gr
1 eetl. rode wijnazijn
1 handvol basilicum
zout en peper uit de molen
2-3 eetl. extra virgen olijfolie
Bereiding
Fruit de knoflook in de olijfolie in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Doe er dan het pepertje, de oregano, en de tomaten bij. Roer voorzichtig zodat de tomaten niet stuk gaan, anders komen de pitjes tevoorschijn en die maken de saus een beetje bitter. Door de tomaten heel te laten en het mengsel heel langzaam te laten koken krijg je een heerlijk zoete saus. Laat de saus een uur heel zacht sudderen.
Roer de azijn erdoor en meng de verse basilicum erdoor, en breng de saus op smaak met peper en zout en als laatste roer je er 2-3 eetlepels extra virgin olijfolie door. Als je het lekker vindt dat de saus een beetje grof van structuur blijft, dan kan je de saus zo houden, of je hakt de tomaten aan stukken. Als tomatensaus voor de pizza gebruik ik altijd de staafmixer en dan is de saus egaal en dat is wel lekker als basis voor de pizza.
Bewaren
De tomatensaus kan je goed invriezen en daarom is het verstandig een extra grote portie te maken. In de ijskast is de saus maximaal een week goed en in de vriezer enkele maanden.
No Comments