16 Jan Camembert uit de oven in wijnblad met venkelsalsa
Dit gerecht is heerlijk als onderdeel van een mezze of als tussengerechtje van een Midden-Oosters menu. Alhoewel het gerecht ook een link heeft met de Italiaanse keuken, eigenlijk een fusion gerechtje dus. Het wijnblad geeft een citroen-achtige smaak af aan de camembert. De kunst van dit gerechtje is om de camembert te laten smelten én het wijnblad niet te laten verschrompelen. Dan kan je het wijnblad namelijk in zijn geheel opeten. De venkelsalsa en cranberry maken dit gerechtje helemaal af.
Ingrediënten venkelsalsa
1 venkel (schoongemaakt, in blokjes van 1 cm)
1 teentje fijngesneden knoflook
1 eetl. balsamicoazijn
1 dessertl. boter
sap van 1/2 citroen
2 fijngesneden bosuien
4 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt en fijngesneden
zout en versgemalen peper
optioneel: 1 eetl. koriander
Bereiding venkelsalsa
Verhit voor de salsa de olie in een pan op halfhoog vuur, voeg de venkel toe en smoor 4-5 minuten. Doe de venkel in een schaal met de overige ingrediënten en laat afkoelen.
Ingrediënten camembert en wijnblad
1 camembert in 8 gelijke punten
olijfolie
zwarte peper
16 ingemaakte wijnbladeren, afgespoeld, uitgelekt
Bereiding camembert en wijnblad
Verwarm de oven voor op 180C (let wel, elke oven is anders en goed om er even bij te blijven).
Spoel de wijnbladeren af onder de koude kraan en dek ze droog met een schone theedoek. Bestrijk de camembertpunten dun met olie en bestrooi ze licht met peper. Leg twee wijnbladeren, licht overlappend op een werkvlak en zet in het midden een puntje camembert en trek de zijkanten zo over de kaas dat hij goed is verpakt. Zet ze op een grote bakplaat opzij. Of bewaar ze voor gebruik afgedekt in de ijskast. Zet de kaaspakketjes ca 3-5 minuten in de oven. Zorg dat je er bijblijft en dat het wijnblad niet gaat krimpen.
Serveer met een schep van de venkelsalsa en een lepeltje cranberrycompote/gelei, deze kan je zelf maken, maar is ook verkrijgbaar in de supermarkt.
No Comments