29 sep De lekkerste recepten met riblappen
Mijn man komt met regelmaat thuis met impulsaankopen (marketeer in de FMCG, dus dat verklaart het een en ander). Van zijn probeersel blauwe hagelslag word ik niet meteen enthousiast…maar, het wil nogal eens voorgekomen dat hij zich bij de slager niet kan inhouden. En dan komt hij thuis met drie kilogram riblappen. Daar word ik dan wel weer blij van! Als het buiten een beetje miezerig weer is, en ik bedenk dat we dit weekend een fles rode wijn openen, met een passend stoofpotje dan vind ik het heerlijk om riblappen te bereiden en het huis te verwarmen met aangename geuren. Ik heb de stoofschotels ook meerdere keren bij vrienden en familie thuisgebracht, wanneer ik dacht dat een huisgemaakt maaltje hetgeen was wat ze wel even konden gebruiken. Meestal breng ik de pan dan mee en hoeven ze deze alleen maar een half uurtje op het vuur te zetten en vult de kamer zich met de heerlijke geuren.
Het fornuis staat dus regelmatig vol met oranje gietijzeren pannen. Inmiddels heb ik een drietal favoriete recepten die ik graag met je wil delen. Voor elk recept geldt: neem de tijd! Hoe langer het vlees opstaat, hoe malser en lekkerder het wordt. En als je een beetje geduld hebt, de volgende dag zijn de riblappen nog lekkerder. Ik maak altijd extra veel en vind het ideaal om stoofvlees in te vriezen. Er is een ruime keus aan stoofvlees van het rund: riblappen, runderlap of sucadelap. Ik verkies vaak de riblappen, omdat dit de meest malse stukken rundvlees zijn, dat komt ondermeer omdat deze de meeste stukken vet bevatten.
-
-
Traditioneel: riblappen met mosterd
De allerlekkerste rendang
Runderstoofpot met verse dadels
-
Traditioneel: riblappen met mosterd
Ingrediënten
1 kilo riblappen
Op kamertemperatuur (min. 30 minuten van te voren uit de koelkast halen)
2 grote uien grofgesneden
3 knoflooktenen grofgesneden
mosterd naar keuze (ik verkies dijon mosterd)
olie en roomboter
peper/zout
runderbouillon, zorg dat vlees onderstaat
Bereiding
Doe de riblappen een half uur van te voren uit de ijskast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Zet een stoofpan op het vuur en laat deze warm worden. Bestrooi ondertussen het vlees met peper en zout en smeer de riblappen in met mosterd. Mosterd bevat azijn en aangezien dit zuren in zich heeft, zorgt dit ervoor dat het bindweefsel afbreekt (pezen en zemen), daarmee kan het stoofproces iets worden versneld, maar ik heb puur gekozen voor de mosterd vanwege de smaak.
Verhit de olie en boter in de pan en bak de ui en de knoflook aan. Voeg vervolgens de riblappen toe, laat even aanbakken op middelhoog vuur en laat deze dan een uurtje met de deksel op de pan sudderen. Na een uurtje voeg je er bouillon aan toe en laat je het net zolang op het vuur staan, totdat het stoofvlees uit elkaar valt. Ik heb als richtlijn 3 uur, kan soms iets korter maar langer is bijna altijd lekkerder.
Te combineren met aardappeltjes, frietjes, verse salade. Probeer zeker met de knolselderijgratin, recept staat op mijn blog. Mocht je de volgende dag nog wat vlees over hebben dan is dit ook echt superlekker door een pappardelle en kan je er nog een Italiaanse twist aangeven door er wat rozemarijn en rode wijn aan toe te voegen, zodat je meteen een mooie saus hebt. Beetje parmezaanse kaas en klaar ben je.
De allerlekkerste Rendang
Ingrediënten
1 kilo riblappen, in dobbelstenen
3 el geraspte kokos, lichtbruin geroosterd
2 – 4 rawits (rode pepertjes), met of zonder zaadlijsten, grof gesneden
3 cm gemberwortel, grofgesneden
2 teentjes knoflook, grofgesneden
2 uien, grofgesneden
3 kruidnagels
1 tl koenjit
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 kilo riblappen, in dobbelstenen
3 el olie
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
1 el vloeibare tamarinde (als je deze niet voorradig hebt geen ramp, kan prima worden weggelaten)
600 ml kokosmelk
Bereiding
Pureer of stamp de kokos, rawit, gember, knoflook, ui en specerijen in een keukenmachine of vijzel tot een fijne pasta. Verwarm de olie in een zware stoofpan en fruit zachtjes de kruidenpasta. Draai het vuur hoger, doe het vlees in de pan en bak omscheppend even mee. Voeg de sereh, tamarinde en een theelepel zout toe. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat, met deksel schuin op de pan, minimaal 3 uur sudderen.
Runderstoofpot met verse dadels en Ras el Hanout kruiden
Ingrediënten
1 kilo riblappen
2 uien
1 knoflookteen
10 dadels zonder pit in 4-en gesneden
150ml appelsap (mag meer of minder als je het niet te zoet wil)
350-500 ml runderbouillon (mag meer als je het wat zouter wil)
5 gram Ras el Hanout kruiden, proef tussendoor en voeg eventueel nog wat meer kruiden toe zodat het stoofvlees nog meer op smaak komt. Voorkom te pittig, maar zorg voor een goede balans.
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
2 plakken ontbijtkoek
scheut olijfolie
grote klont roomboter
peper/zout
1 mango (eventueel voor de kleur en garnering)
klein bosje krulpeterselie (als garnering)
Bereiding
Snijd het vlees in grove stukken (soms moet je het vlees nog even droogdeppen als het nog wat vochtig is) en bestrooi met peper en zout. Verhit een stoofpan en bak het vlees bruin met olijfolie en roomboter. Hak de uien en de knoflook fijn en voeg deze toe in de stoofpan. Voeg de kaneel, gemberpoeder en de Ras el Hanout kruiden toe en laat even sudderen. Blus het vlees na ongeveer vijf minuten af (zorg dat je de bouillon en appelsap niet op het vlees doet, maar ernaast, dan voorkom je eventueel dat het vlees taai wordt) en laat ongeveer 3 á 4 uur stoven op laag vuur. Ik ben er echt fan van om het vlees een hele dag te laten sudderen op een klein vuurtje. Uiteraard aan jou en je tijd de keus, als het vlees maar superzacht is. Als het vlees lekker mals is, dan leg je de plakken ontbijtkoek op het vlees en laat je dit samen met de dadels nog een half uurtje pruttelen, totdat de ontbijtkoek helemaal is opgenomen in de saus. Proef tussentijds en voeg eventueel nog wat extra specerijen toe. Soms is het ook nodig om nog wat bouillon toe te voegen, als het vlees droog komt te staan. Je kunt de mango in schijfjes snijden en daarmee de stoofpot garneren en eventueel wat peterselie erover, dan heb je niet alleen de bruine kleur van het stoofgerecht. Ook heel leuk in gekleurde kleine pannetjes, die je als 1-persoons portie op tafel.
En als bijgerecht?
De stoofpotjes met mosterd en dadels zijn heerlijk met een puree van zoete aardappels, zelf gemaakt, uiteraard. Ik heb hier een heerlijk recept voor je klaar staan. Ook vind ik het recept met dadels superlekker met (parel)couscous met verse kruiden en daarbij een eenvoudige groene salade of flinterdunne spitskool met een frissen sinaasappel yoghurtdressing.
De rendang combineer ik vaak met sperzieboontjes en lekkere casave chips en basmatirijst. Eet smakelijk!
Leann
Posted at 17:11h, 13 januariIk zou graag de bereiding willen zien van het derde recept!!!! Jammiejammie die klinkt zooooo lekker!!
Laura Vrenken
Posted at 20:37h, 25 maartOh die ga ik zeker nog een keer uitwerken. Sorry voor deze late reactie.