13 dec Kerstrecept: millionaire shortbread pudding
Dit is een heerlijk dessert voor de feestdagen. Je kunt het eenvoudig van te voren bereiden. Echt superleuk om dit in een (kristallen) coupe klaar te maken. Je hoeft het dan alleen nog maar tijdig uit de ijskast te halen en te garneren met notenkruim of een andere feestelijke topping, zoals gouden pareltjes.
Ingrediënten voor 4 personen
60 gram verkruimelde digestives
30 gram roomboter
40 gram karamel
80 gram chocolade (melk/puur of een mix)
beetje maldon zout
100 gram roomkaas op kamertemperatuur
2 el water, net van de kookaf
optioneel cacao en notenkruim
Echte goeie en makkelijke karamel
Dit is even een standaard recept van onze eigen karamel. Maak lekker veel en bewaar het in de koeling.
230 gram roomboter
300 gram lichtbruine basterdsuiker
250 ml slagroom
2 tl vanille
2 el (witte) miso
Smelt de boter in een ruime pan, de karamel neemt tijdens het koken namelijk flink in volume toe. Als de boter is gesmolten voeg je de suiker toe, blijf af en toe roeren tot de suiker volledig is gesmolten en vermengd met de boter. Voeg dan ook de slagroom toe en blijf roeren tot het een egale massa is geworden. Dit kan even duren, maar het komt echt goed. Als de karamel begint te koken, laat je het ongeveer 5 minuten goed doorkoken terwijl je blijft roeren. Begin pas met tellen vanaf het moment dat er veel bubbels in de pan verschijnen. Na het koken voeg je het vanille-extract of miso toe en roer je nog even goed door voordat je de karamelsaus in een pot giet.
Houd er ook rekening mee dat het per pan en fornuis kan verschillen hoeveel tijd nodig is. Ikzelf stop pas met roeren als de saus nog net een beetje dunner is dan ik hem uiteindelijk wil hebben. Tijdens het afkoelen dikt de karamelsaus namelijk nog wat in.
Bereiding
Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Doe de gesmolten boter bij de koekkruimels. Doe een lepel kruim in een coupe en druk goed aan. Verdeel de karamel over de kruimlaag. besprenkel met zout, liefst maldon. Breek de chocola in kleine stukken, smelt au bain marie. Roer de roomkaas los en meng met de gesmolten chocola. Kook water, laat een beetje afkoelen en meng door het mengsel tot het lekker smeuiig is.Proef!! Wil je een diepere chocoladesmaak? Meng dan wat cacaopoeder met water tot een papje en roer dit door het choco/room mengsel. Verdeel over de karamel en zet minstens 1 uur in de koelkast
No Comments