13 dec Kerstrecept: rilette van makreel met pittige room en zeekraal
Dit is een heerlijk voorgerechtje voor de feestdagen. Je kunt het eenvoudig van te voren bereiden. Als je het al in de opmaakring opmaakt dan kan je het op een bakpapiertje op een bord in de ijskast bewaren en hoef je het alleen nog maar op kamertemperatuur te laten komen en te garneren met zeekraal, Amsterdams uitje en kapperappeltje. En maak het af met de pittige room en zuurdesemtoast. Zorg voor goede kwalitatieve ingrediënten en je gasten gaan heerlijk smullen van jouw kookkunsten.
Ingrediënten voor 4 personen
200 g makreel (koop filet of maak een hele gerookte makreel schoon)
kleine halve rode ui fijngesnipperd
25 gram roomboter
30 ml noilly prat
15 ml ciderazijn
1 el mascarpone
10 ml slagroom
halve theelepel mosterd
0,5 el citroensap
6 Amsterdamse uitjes
4 sneetjes zuurdesemtoast
50 ml slagroom
snuf cayennepeper
2 kapperappeltjes
ingelegd mosterdzaad
Bereiding
Verhit in een kleine koekenpan de boter en fruit de ui in ca. 2 minuten glazig. Voeg Noilly Prat en azijn toe en laat volledig inkoken. Breek intussen de vis in stukjes. Neem de pan van het vuur, laat afkoelen. Roer dan mosterd, mascarpone en slagroom erdoor. Let goed op de smeuigheid van het mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Blancheer de zeekraal. Klop de slagroom lobbig en doe er wat cayennepeper door
Doe de rilette in een opmaakring. Garneer met 3 halve amsterdamse uitjes, kapperappeltje, geblancheerde zeekraal erover en ernaast, lobbige slagroom erbij en indien gewenst met het ingelegde mosterdzaad (makkelijk zelf te maken, maar ook te koop van Kesbeke). Serveer met zuurdesemtoast.
No Comments