02 apr Zijden zakdoekjes met pesto
De zijden zakdoekjes bestaan uit zelfgemaakte pastavellen, die 2 mm dik zijn en die je met een deegwieltje of scherp mes in rechthoekige stukjes snijdt. Zelf pasta maken is superleuk en helemaal niet moeilijk, maar je moet het wel even onder de knie krijgen.
Je kunt ook goede kwaliteit verse lasagnebladeren kopen, kijk gewoon waar je zin in hebt. Het maken van pesto is echt een heerlijk werkje, voor zowel jong als oud. En pesto kan je voor veel gerechten gebruiken. Je denkt meteen aan de combinatie met pasta, maar pesto is ook heerlijk bij gegrilde groenten, of over de burrata. Ik vind het zelf heerlijk als de pesto wat meer Parmezaanse kaas heeft, dat maakt hem lekker smeuïg en helemaal bij het gerecht met de zijden zakdoekjes. Neem de vrijheid om je eigen recept vorm te geven. Een beetje verse tijm toevoegen of rucola geeft ook een lekkere twist aan de pesto.
Ingrediënten
1/4 teentje knoflook (als je wat pittiger wil dan kies je voor meer, hou er rekening mee dat het wel rauw wordt gegeten, en als je de Franse knoflook gebruikt – die ik aanraad – is deze ook veel sterker van smaak dan de Chinese witte knoflook.
3 á 4 handen vol basilicumblaadjes
eventueel blaadjes van verse tijm
1 handvol geroosterde pijnboompitjes
1 handvol geraspte Parmezaanse kaas
extra virgen olijfolie
peper en zout uit de molen
eventueel beetje citroen
Bereiding
Je kunt de pesto met de keukenmachine bereiden of met de vijzel. Met de vijzel heb ik altijd het idee dat je wat meer smaak van de basilicum overhoudt, maar de keukenmachine gaat wel veel sneller. Probeer het allebei maar eens uit en dan weet je wat voor jou het handigste werkt.
Doe de knoflook met een draai van de zoutmolen in de vijzel en stamp fijn met de verse basilicumblaadjes en eventueel de verse tijmblaadjes. Voeg de afgekoelde pijnboompitjes toe en stamp deze ook fijn. Roer er dan de helft van de Parmezaanse kaas door en de olijfolie, net zolang totdat het lekker smeuïg wordt. Tussendoor lekker proeven en peper en zout toevoegen en indien gewenst aanvullen met de Parmezaanse kaas en olijfolie. Net zolang totdat deze helemaal naar wens is. Als je het lekker vindt dan voeg je een beetje citroensap toe. Ik vind het heerlijk, maar is niet persé nodig.
De verse pasta kook je in ongeveer 3-5 minuten gaar. Dit hangt even af van de dikte van de pasta, of je deze in de winkel hebt gekocht of vers hebt gemaakt. Bij het koken van de pasta is het echt belangrijk dat je de pasta toevoegt als het water kookt. Daarover meer in de kookles: verse pasta maken. Hussel de pasta door de pesto. Bestrooi de pasta voor het serveren met wat extra Parmezaanse kaas, peper en zout toe. En garneer met wat basilicumblaadjes. Wil je wat meer uitpakken? Voeg dan nog lekkere mozzarella, burrata, cherrytomaatjes, zongedroogde tomaatjes, rucola, of geroosterde pijnboompitjes naar smaak toe. Hoeft niet, maar lekker doen waar jij zin in hebt.
Nieuwsgierig naar een fijn recept om zelf verse pasta te maken? Stuur dan een mailtje naar info@laurasabor.nl en je krijgt de link naar een online receptenboekje van verse pasta maken.
Dit boekje is onderdeel van de Koken met kinderen thuis receptenreeks, waarvoor jij je ook kunt aanmelden. Je ontvangt dan wekelijks een leuke kookles voor jong en oud.
No Comments