01 nov Culinaire tips Normandië
Samen met mijn lieve vriendin, collega Angelique, zijn we in de herfstvakantie naar Normandië gekoerst. Mijn reisstijl kan je samengevat beschrijven als “onvoorbereid”. Ik hou ervan om zonder kinderen op de bonnefooi ergens naartoe te gaan. En laat mij het liefste door locals verrassen met de beste culinaire tips en bezienswaardigheden.
We hadden het geluk dat we bij David en zijn vrouw Claire verbleven in hun prachtige B&B Le Manoir de la Besliêre. We kennen David als gids van de reizen van Duvine, waarvoor wij elk jaar diners verzorgen. David had ons al meerdere keren uitgenodigd en vertelde met groots enthousiasme over de verbouwde hoeve tot B&B, zijn appelbomen waarvan hij zijn eigen cider maakt en zijn twee kleine jongens Joan en Luca en vrouw Claire. Het romantische beeld dat David ons eerder schetste werd bevestigd bij aankomst. Prachtige gewelven, cipressen en appelbomen verwelkomden ons in de vroege avond. Claire schonk ons een heerlijk glas rode wijn in en bij het knisperende haardvuur vlogen de Franse kinderstemmetjes ons om de oren.
Rouen: hoogste kathedraal van Frankrijk en bekend vanwege Jeanne d’Arc
Eerder die dag hadden we een korte stop in Rouen. Omdat het een maandag was, waren er slechts weinig eettentjes geopend, maar vonden we een fijn plekje bij het plein van St Marc, restaurant Madame. Nu kan ik in deze blog natuurlijk tot in detail elk gerecht beschrijven, dat doe ik maar niet, maar zal je steeds een topper meegeven. Voor ons was dit de velouté van flespompoen met beurre noisette, heerlijk nootachtig en romig van smaak met knapperige croutons.
We bezochten de prachtige kathedraal en vlogen even terug in de tijd van Jeanne d’Arc die op de brandstapel werd gedood. Zij word op meerdere plekken geëerd en superinteressant om zo de historie in te duiken als je deze stad bezoekt. Ons bezoek was van korte duur, maar een volgende keer wil ik hier graag wat langer verblijven.
Granville: bezoek de supermarkt en apotheek
In Granville kan je een hele dag struinen. Wij begonnen de dag bij Leclerc en de pharmarcie. Als je net als ons van lekkere ingrediënten houdt, dan is dit je kans om goed in te slaan. Onze kar (ja kar! geen mandje) bestond uit o.a. mayonaise, mosterd, confit de canard, vijgenjam, sardientjes, azijn en en allerlei soorten smaken chips, die in Nederland niet verkrijgbaar zijn.
Mijn vriendin Angelique bleek expert op het gebied van de Franse pharmarcie en introduceerde mij het merk Nuxe. En ja, ik heb haar liefhebberij overgenomen, Nuxe is natuurlijk en heel lekker van geur. Deze pharmacie biedt echt een schat aan verzorgingsartikelen en de producten zijn redelijk goed geprijsd.
Granville: petit gourmand, bakkerij champ libre
In het stadje Granville kan je genieten van het uitzicht over de haven en zie je prachtige visnetten aan de kade liggen. Overal, echt overal zijn goede eettentjes en eindeloos veel delicatessenwinkels en kleine galeries. Bij bakkerij champ libre kan je het allerbeste brood en foccacia kopen, gemaakt van oude granen, daarnaast vind je een heerlijk winkeltje waar je kan struinen en van alles kan kopen, zoals truffelproducten, verse thee, kruiden e.d. Wij hadden lunch bij La Contremarche, authentiek Frans,gevulde eieren met mayonaise een echte klassieker. Ik vermoed dat je overal lekker kan eten. In de avond aten we bij Parfum poivre, een cote de boeuf Normandie, waar je op het krijtbord kan zien welk gewicht nog beschikbaar is. Als niet echt grote vleeseters even een uitdaging, omdat het vanaf 1000 gram was, maar het kwam van de houtskool oven en was heerlijk sappig. Let op de cuisonne, je hebt keuze uit zes varianten en drie soorten versgemalen peper. Heerlijk in combinatie met een lokaal blond biertje.
Granville: maak een wandeling over de klif
Als je een stukje met de auto rijdt kan je je auto parkeren bij Cabana Vauban en vanuit daar kan je een prachtige wandeling maken. Je kunt kiezen uit meerdere routes, langs de lude (rivier) en meer verharde pad, al was het mega drassig. Laarzen waren in dit geval handig geweest. Het uitzicht is prachtig en bij helder weer kan je Mont Michel zien liggen. Onze wandeling duurde 1,5 uur. Een heerlijke afwisseling na het bezoek aan de stad.
Honfleur: houten kerk, galleries, winkeltjes, markt en lokale producten
Onze laatste dag vertrokken we vroeg vanuit Le Manoir om tijdig bij Huitres Brulee te zijn voor de lunch. Deze lunchplek is ook onderdeel van Duvine en was echt fantastisch. We deelden alle voorgerechten. De oesters en mosselen waren fantastsch op smaak, maar het meest verrassende gerecht was toch wel de grofgesneden kalfstartaart met gorgonzola, clementine en kruidenolie. En het dessert van fromage blanc met witte miso en dungesneden appel en gepofte rijst was fluweel en rijk van smaak.
We hadden nog de hele dag in Honfleur kunnen struinen, maar de tijd was op. Dus we wandelden langs de markt met eindeloos veel lokale producten, we bezochten de houten kerk, zeer indrukwekkend en kochten nog wat caramels en chocolade voor het thuisfront.
Etretat: ruige rif
Op de terugweg reden we langs Eclatat met de intentie om de ruige riffen te bezoeken. Maar het was daar zo druk, gezien het strand van Lupin dat we de voorkeur gaven om nog een keer terug te komen en echt de tijd te nemen.
Samengevat:
- De mensen in Normandië zijn lieve, hartelijke, vrolijke mensen
- Slaap bij B&B Le Manoir de la Besliêre en duik in het leven van David en Claire, je kunt ook kiezen een familie stay. Het ontbijt bestaat uit verse croissants, mega knapperig brood, huisgemaakte yoghurt en jam en uiteraard versgeperste appelsap.
- Drink appelcider en Pommeau
- Geniet van zeevruchten en oesters
- Ga naar de supermarkt en apotheek
- Reserveer voor je lunch/diner, want de goede tentjes zitten snel vol
No Comments